Motala bra på att utreda hot mot socialarbetare

Polisen lägger ofta ned anmälningar om hot och hot om våld som riktas mot socialsekreterare och biståndshandläggare i kommunerna. Det visar en undersökning som Sveriges radio har gjort. I Motala har man däremot lyckats mycket bättre än andra kommuner.

Polisen tar alla hot som riktas mot socialsekreterarna på stort allvar, säger polismannen Pär-Åke Ekholm.

– Vi lägger dem ganska så högt i prioriteringslistan, och vi försöker få in så många uppgifter vi kan för att komma till klarhet med vem som hotar, och få vederbörande dömd för det han gjort, säger han.

Varje år hotas många socialsekreterare och biståndshandläggarna i kommunerna av klienter som inte är nöjda med beslut som tjänstemännen fattar. Det kan handla om fall där barn som tvångsomhändertas eller beslut om ekonomiskt bistånd där berörda och anhöriga försöker med hot eller våld få tjänstemännen att ändra besluten.

Av totalt sju polisanmälningar som socialkontoret i Motala har gjort sedan 2006 har fyra personer blivit dömda. Ett bra resultat om man jämför det med resten av landet eller de andra östgötska kommunerna. Norrköping och Linköping har tillsammans gjort närmare 30 polisanmälningar om hot och hot om våld under de senaste fyra åren men bara två personer har blivit fällda.

Eva Axelsson på Socialkontoret i Motala säger att det gäller att ta alla hot på allvar och involvera polisen från början.

– Svårigheten är ju att på förhand se vid vilka av de här tillfällena finns det konkret risk att det sätts i verket. Där har vi haft nytta av att ha kontakt med polisen. Ibland hjälper de oss bara att tolka situationen. De gör en riskbedömning tillsammans med oss. Vilka försiktighetsåtgärder måste vi sätta in utifrån just det här hotet, säger Eva Axelsson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista