Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Just nu
Bilist har kört av vägen - bilen började brinna

Motala bra på att utreda hot mot socialarbetare

Publicerat tisdag 2 mars 2010 kl 06.55

Polisen lägger ofta ned anmälningar om hot och hot om våld som riktas mot socialsekreterare och biståndshandläggare i kommunerna. Det visar en undersökning som Sveriges radio har gjort. I Motala har man däremot lyckats mycket bättre än andra kommuner.

Polisen tar alla hot som riktas mot socialsekreterarna på stort allvar, säger polismannen Pär-Åke Ekholm.

– Vi lägger dem ganska så högt i prioriteringslistan, och vi försöker få in så många uppgifter vi kan för att komma till klarhet med vem som hotar, och få vederbörande dömd för det han gjort, säger han.

Varje år hotas många socialsekreterare och biståndshandläggarna i kommunerna av klienter som inte är nöjda med beslut som tjänstemännen fattar. Det kan handla om fall där barn som tvångsomhändertas eller beslut om ekonomiskt bistånd där berörda och anhöriga försöker med hot eller våld få tjänstemännen att ändra besluten.

Av totalt sju polisanmälningar som socialkontoret i Motala har gjort sedan 2006 har fyra personer blivit dömda. Ett bra resultat om man jämför det med resten av landet eller de andra östgötska kommunerna. Norrköping och Linköping har tillsammans gjort närmare 30 polisanmälningar om hot och hot om våld under de senaste fyra åren men bara två personer har blivit fällda.

Eva Axelsson på Socialkontoret i Motala säger att det gäller att ta alla hot på allvar och involvera polisen från början.

– Svårigheten är ju att på förhand se vid vilka av de här tillfällena finns det konkret risk att det sätts i verket. Där har vi haft nytta av att ha kontakt med polisen. Ibland hjälper de oss bara att tolka situationen. De gör en riskbedömning tillsammans med oss. Vilka försiktighetsåtgärder måste vi sätta in utifrån just det här hotet, säger Eva Axelsson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".