vadstena

Nya ekologiska äggproducenter i länet

Idag invigs ett ekologiskt hönsstall i Vadstena för 20 000 höns och inom kort invigs även ett lika stort i Mantorp. Men sedan är marknaden för de dyrare ekologiska, kravmärkta äggen mättad tills vidare, anser en av länets största äggdistributörer.

I Östergötland procuceras mest ekologiska, kravmärkta ägg i landet, säger K-G Pettersson som är vd på K-G:s Ägg, som packar större delen av de östgötska äggen för butikerna och som ska köpa äggen från de två nya ekologiska hönserierna. Han ser en viss risk för överetablering:

– Vi har sett i andra länder att det har svängt efter en period och det har minskat. Men vi hoppas givetvis att vi kan sälja de här äggen, för det blir dyrt att sälja dem som vanliga ägg till produktindustrin, säger K-G Pettersson.

Bortåt 20 procent av äggen från Östergötland är ekologiska, medan i hela landet är det mellan tio och elva procent. Ökningen har gått i trappsteg och stått och stampat emellanåt, säger K-G Pettersson. Och trots allmänhetens intresse för mat och för att djuren i matindustrin ska ha det bra, så anser han ändå att det är bäst att inte satsa för hårt just nu:

– Nej, man har ju sett olika mönster under årens lopp. Och man vill ju ha ett pris så att man kan betala producenterna så att de kan hålla ett bra djurskydd och få en bra ekonomisk ersättning för det de sysslar med - och att handeln kan sälja det här äggen. Så vi får hoppas att konsumenterna väljer dem, säger K-G Pettersson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista