Motala

Unga ska starta sommarföretag

Motala kommun gör i år en satsning på att få unga att starta egna sommarföretag. Sommarlovsentreprenörerna får handledning och ett startbidrag för att komma igång.

Det här är en idé som provats på andra håll i landet och som Motala kommun tror mycket på. Men det kommer inte att ersätta vanliga feriepraktikplatser.

– Man gör en extrasatsning i år, vilket gör att vi kommer att erbjuda fler feriepraktiksplatser, och utöver det kommer vi att erbjuda unga att bli sommarlovsentreprenör, säger Linda Pergelius, chef på kommunens utbildningscenter Via Ekenäs.

Bildningsnämnden har i år avsatt 1,5 miljoner kronor till sommarsysselsättning för gymnasieungdomar. Det är fem gånger mer jämfört med förra sommaren.

Det är ännu inte klart hur många feriepraktikplatser det kommer att finnas att söka eller hur mycket ungdomarna kommer att tjäna. Men de kommer att få mer än 40 kronor i timmen som var förra årets ersättning. Idén med sommarlovsentrepenörer har provats i flera andra kommuner och Linda Pergelius berättar hur det fungerar ekonomiskt.

– Eleven får en feriepraktikpeng när man går den här utbildningen, och sedan får man en hjälp att starta upp det här lilla företaget.

Maria Turdén
maria.turdén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista