Charles Eriksson, Ödeshögspartiet. Foto: Johan Gustafsson/SR
Ödeshög

Ödeshögspartiet struntar i att registrera sig hos Valmyndigheten

Lokalpartiet Ödeshögspartiet har inte registrerat sig hos Valmyndigheten, men det innebär inte att partiet tänker låta bli att ställa upp i valet.

– Enligt Valmyndigheten räcker det med att man bildar en ideell förening, vilket vi har gjort. Vi kommer att ställa upp i kommunfullmäktigevalet. Partiregistreringen är egentligen bara till för att skydda partinamnet, säger ordföranden Charles Eriksson.

Men det vanliga är väl ändå att man gör det här?

– Jag vet inte vad som är vanligt om jag ska vara riktigt ärlig. Jag vet att många gör så. Då krävs det 50 namn som man måste ragga upp för att man ska kunna registrera sig. Vi har valt att inte göra så.

Ska man tolka det som att ni har haft svårt att få 50 namnunderskrifter?

– Nej det vill jag inte säga. Det är väl mer att vi har sagt att vi ska ha det på den här nivån den första tiden. Är det så att det går bra i valet till kommunfullmäktige kommer vi naturligtvis att registrera oss sedan.

Även Kinda kulturparti har valt att inte registrera sig hos Valmyndigheten till årets val. Initiativtagaren Arne Grip säger att det nog gått bra att få ihop de 50 namn som krävs för registreringen, men att ingen kontaktat honom för att ta sig an uppdrag i partiet. För att slippa sitta med tomma stolar i fullmäktige vid en eventuell valframgång, väntar man nu i Kinda med att starta det nya lokalpartiet.

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista