Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Linköping

Ifrågasatt om silver läker sår

Silverplåster används inom vården för att snabba på läkningen av kroniska sår. Men det är inte vetenskapligt belagt att metoden fungerar, enligt en ny rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering SBU.

Silver är välanvänt som antibakteriellt medel, bland annat i plåster – men ingen har hittills kunnat visa om det är bra för att påskynda läkning av kroniska sår. SBU har kartlagt vilken effekt sårförband som innehåller silver har och kommit fram till att de studier som är gjorda är otillräckliga.

Det finns många studier som är gjorda i provrör, men vi är ju inte provrör, konstaterar Åsa Melhus, överläkare och docent i mikrobiologi vid Uppsala univiersitet som har varit med och gjort sammanställningen.

– I sådana studier kan du kontrollera väldigt väl du har i provrören. Men när du ska undersöka på människor är det inte lika enkelt.

Att det är skillnad på vad som händer i provrör och vad som händer i praktisk användning det kan kännas självklart, men när det kommer till undersökningar gjorda på plåster och förband som innehåller silver för att de ska vara antibakteriella så visar sig att den skillnaden inte är uppmärksammad.

SBU har gjort en sammanställning av de vetenskapliga studier som undersökt såna här silverförbands förmåga att läka kroniska sår, där det finns just bakterier som en av komplikationerna. Framför allt har man tittat på forskning om silverförbandens effekt på bakterietillväxten. Slutsatsen i SBU:s sammanställning är att det inte finns några vetenskapliga bevis för att de hjälper läkeprocessen.

Men varför används då såna här silverförband? Anna-Christina Ek är professor i vårdevetenskap vid Linköping universitet och har varit med och gjort sammanställningen för SBU.

– Det finns en gammal uppfattning om att silver har en antibakteriell effekt, säger Anna Christina Ek, professor i vårdevetenskap vid Linköping universitet, som har varit med och gjort sammanställningen för SBU.

Den antibakteriella effekten har alltså kunnat visas i provrör men inte i praktiken, i alla fall inte i form av plåster. Författarna av SBU-rapporten efterlyser fler studier av bättre kvalitet för att bättre kunna säga bu eller bä om silverförband.

– Vi har alldeles för lite på fötterna. Vi behöver mera studier, bra studier, hög kvalité. Det finns inte i nuläget. Så vi använder någonting som det inte är visat att det fungerar.

För att få en bild av ut hur stor användningen är av silverförband har SBU gjort en enkätundersökning riktad till distriktssköterskor. Av de 222 som svarade uppgav 63 procent att de använder sådana.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista