Foto: Kjell Gustafsson/Scanpix
östergötland

Allt fler kvinnor tar cellprov

Sedan förra året har fler östgötska kvinnor tagit cellprover för att upptäcka livmoderhalscancer. Det gör att färre och färre drabbas.

Ingela Adamsson är barnmorska på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, och hon menar att den enskilt största orsaken till att man som kvinna ska göra en cellprovsundersökning är given:

– Främst är det viktigt för den enskilda individens hälsa, alltså för kvinnans hälsa att man inte blir sjuk i cancer. Det är väl den största orsaken, eller den enda orsaken kanske, säger hon.

Varje år drabbas runt 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer, vilket är en halvering sedan mitten av sextiotalet. Och den halveringen har samband med regelbunden cellprovskontroll, för där kan man upptäcka tidiga former av cancer, konstaterar Ingela Adamsson:

– Ibland läker den ut, ibland gör man en liten operation, så risken att det utvecklas vidare är så liten, det är så lätt att åtgärda genom att komma tidigt och ta sina cellprover.

I Östergötland är andelen kvinnor som undersöker sig långt ifrån målet på 85 procent, men i de östra delarna av länet har det sedan förra året ökat från sextio till sextiotre procent, visar siffror från landstinget. Men även om det syns en ökning är Ingela Adamsson mån om att framför allt fler yngre kvinnor kommer och gör sin provtagning.

– Om det är för få som kommer och tar sina cellprover så kommer vi säkert se en ökning av livmoderhalscancer, säger hon avslutningsvis.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".