Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
östergötland

Ekonomiskt bistånd ökar i länet

Utbetalningarna av det som numera kallas ekonomiskt bistånd, dvs socialbidrag och bidrag till nyanlända flyktingar, ökade totalt med 14 procent i Östergötland förra året jämfört med året innan. Det är dock något under riksgenomsnittet, som ökade med 17 procent.

Störst ökning i länet har man i Valdemarsvik, där utbetalningarna ökade med 43 procent förra året och minsta ökningen hittar man i Boxholm, med fem procent.

I pengar handlar det om drygt 689 miljoner kronor som betalades ut i hela länet förra året. Störst kostnad för ekonomiskt bistånd hade man i Norrköping, drygt 286 miljoner kronor.

Att beloppet som betalas ut i socialbidrag är högre än på länge kan hänga ihop med lågkonjunkturen, enligt Socialstyrelsen.

– Det går att se lågkonjunkturen i de här siffrorna. Arbetslösheten är fortsatt hög. Man kan förvänta sig att utbetalningarna av ekonomiskt bistånd blir högre i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet, säger Josefine Blomkvist, statistiker på Socialstyrelsen till TT.

Marie-Louise Kristensson
marie-louise.kristensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".