1 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 2
Marie Morell
landstinget

Oppositionen kritiserar beslut

Oppositionen, dvs Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, i landstingsstyrelsen är kritiska till det beslut som styrelsen tog igår om Kirurg- och onkologicentrums verksamhetsplan för 2010. Planen ska bland annat förbättra centrumets ekonomi.

Anna Larsson, som sitter i landstingsstyrelsen för Socialdemokraterna, menar att oppositionen har många frågor kring beslutet. Bland annat menar hon att det finns en risk för försämrade medicinska resultat då underlaget innehåller förslag till utbudsbegränsningar och att man ska frångå nationella riktlinjer:

– Vi vill ju att man samlat ska fatta beslut, där verksamheten lämnar in behovsanalyser och politiken får ta ställning till det och sedan fördela pengar mellan olika sjukdomsgrupper, säger Anna Larsson.

Marie Morell är moderat och ordförande
i landstingsstyrelsen, och hon håller ju inte med att det kan tolkas som utbudsbegränsningar:

– Det är självklart att ambitionen är att hålla de nationella riktlinjerna. Det är ju så alltid med nationella riktlinjer att den jobbar man ju för, det är visionen, och sedan så finns det olika tidpunkter när man uppnår det målet.

Nästa problemområde rent ekonomiskt i landstinget som ska genomlysas blir Medicinskt centrum, säger Marie Morell, där många av länets reumatiker vår vård. Men reumatikerna ska inte vara oroliga för att inte få lika bra vård framöver som idag. Snarare tvärtom, enligt Marie Morell:

– Jag tror att reumatikerna redan idag inte riktigt är nöjda med hur det ser ut och jag bara ser att det är ett område där vi har haft dåliga ekonomiska resultat under en längre period.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista