Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
norrköping

"Vi gillar infrastuktur i Sverige"

Några klara besked om Ostlänken kunde statsminister Fredrik Reinfeldt inte ge när han i dag besökte Norrköping, trots vinterns stora tågkaos med inställda tåg och förseningar och krav från näringslivet.

Inställda tåg, försenade tåg och tåg som står stilla har varit vardagsmat den senaste tiden. Resenärer har fått vänta förgäves på tåg som aldrig kommit och även godstrafiken har drabbats hårt. SJ har skyllt på Banverket, Banverket på regeringen och regeringen på den förra regeringen och på vintern.

Förra veckan krävde företagsledare i elva stora företag i Östergötland och Sörmland, samt rektorn för Linköpings universitet att regeringen måste satsa pengar på höghastighetsjärnvägen Ostlänken, mellan Linköping och Stockholm. På så sätt skulle man öka kapaciteten på järnvägen och garantera att både gods- och persontågtrafiken fungerar.

Men några klara besked om Ostlänken kunde statsminister Fredrik Reinfeldt inte ge när han i dag besökte Norrköping:

– Till att börja med är det viktigt att de spår vi har verkligen fungerar och att det finns underhåll som ser till det. Sedan vill man ha mer ännu spår och då ska det ju naturligtvis ansvarsfullt finaniseras, säger statsministern.

Fredrik Reinfeldt hänvisar till att det finns 420 miljarer för den kommande 10-årsperioden för järnvägs- och väginvesteringar, som regeringen snart ska berätta hur de ska användas. Där kommer mycket få plats men inte allt, säger han. Det är mycket populärt att efterfråga infrasturktur i hela landet.

Och när ett besked om just Ostlänken kan komma vet Fredrik Reinfeldt inte i nuläget:

– Vi gillar infrastuktur i Sverige och det gör jag också, men det måste vara ansvarsfullt finaniserat och vägas mot annat.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".