Valdemarsvik

Svävaren hjälper i kylslagna tider

Den bistra vintern prövar inte bara tålamodet för stadsborna med inställda bussar och tåg. För de som bor på öarna i skärgården har snöstormarna varit påfrestande.

Cecilia Öfverholm bor på Gräsmarö, utanför Valdemarsvik, med sin familj.

– Nu börjar jag känna att jag fått nog, fått min beskärda del av snön. När man har bunkrat och allting börjar ta slut, och man inte kan bunkra på nytt, då tar det på mina krafter i alla fall, säger hon.

Så länge isen ligger är det svävare som gäller för den som vill ta sig ut i skärgården. Och trots den bistra vintern har svävarna klarat sig bättre i det hårda vädret än många andra färdmedel. Ulf Nilsson är en av de som kör skolskjutsar och kollektivtrafik ut till öarna.

– För våran del så har det inte varit så farligt. Eftersom svävaren går både på vatten, is och snö. Det ända är att sikten bli lite sämre när det är väldiga snömängder, säger Ulf Nilsson.

En av de som åker in till skolan med svävaren varje dag, är Julia Gustafsson. Hon tycker att ölivet på vintern fungerar ganska bra, men att det kan ha sina baksidor.

– Man får planera långt innan om man ska göra någonting. Man kan inte bara ta båten i land.

Och för Cecilia Öfverholm på Gräsmarö kan det gott få bli öppet vatten snart.

– Vi tjatade lite, de första veckorna, att det skulle vara kul att åka svävare, så nu längtar vi efter båten igen, avslutar hon.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista