Norrköping

Politisk strid om mat till äldre

Storköket i Sandbyhov i Norrköping, som levererar mat till äldre, ska läggas ner. Frågan vad det ska ersättas med har nu vållat en het debatt bland Norrköpings politiker. Socialdemokraterna vill ha ett kommunalt storkök, medan Folkpartiet förespråkar privata småkök.

I dag levereras en stor del av maten till hemtjänsten från Sala och storköket i Sandbyhov. Men Sandbyhov ska läggas ner, och maten från Sala har i en kommunal undersökning från 2009 i vissa fall visat sig vara oätlig.

Maten ska nu börja produceras lokalt. Socialdemokraterna vill ha ett storkök som ska leverera 2000 matlådor varje dag, medan Folkpartiet vill att det sköts av lokala restauranger.

– Problemet som vi ser det är att om man bygger fast sig i en sån här matfabrik kommer folk att tvingas att äta just den maten och man måste ju ha en valfrihet. Vill man ha kyld mat - fine, men man ska ju inte vara tvingad till det, säger Mathias Sundin, folkpartistiskt oppositionsråd i Norrköping.

Socialdemokraten Lars Stjernkvist tycker inte att Folkpartiets alternativ är tillräckligt konkreta.

– Alla förslag hittills har byggt på att man säger nej till det här och hoppas att det växer fram några slags lösningar. Men det tror inte jag, utan du måste i så fall veta hur vi ska klara matförsörjningen. Bygger vi inte det här så finns det en jättestor risk att vi i framtiden blir ännu mer beroende av Sala.

Pensionären Lotta Karlsson tycker att det egentliga problemet är att det finns för lite personal i hemtjänsten.

– Vem kollar att de äldre äter mat varje dag? Jag har hört talas om att när de kommer och synar kylskåpet så står hälften uppätet och så står den aldra hälften kvar, säger hon.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".