Anna-Marie Lindkvist. Foto: Tahir Yousef/SR Östergötland
söderköping

"Ännu svårare att utöva mitt yrke"

Besparingarna på skolor och förskolor drabbar barnen hårt, det säger förskoleläraren Anna-Marie Lindkvist i Söderköping. Kommunen har beslutat att inte höja ersättningsnivån per barn till skolorna.

Anställda får det mycket tuffare och barnen kommer inte att få den hjälp de har rätt till, säger Anna-Marie Lindkvist på föräldrakooperativet Musikanten i Söderköping:

– Det är svårt ibland, det har alltid varit svårt och med de här besparingarna, så blir det ännu svårare att utöva mitt yrke.

Totalt går det omkring 50 barn i olika åldrar på Musikantens föräldrakooperativ och sju anställda plus en förälder ska göra allt från matlagning, administration till schemaläggning och det viktigaste av allt, att ta hand om barnen.

Men det ekonomiska läget för föräldrakooperativet har blivit mycket tuffare sedan kommunen beslutat att inte höja det bidrag kommunen betalar per barn till skolorna. Detta kan påverka Musikantens föräldrakooperativ och många andra skolor negativt med tanke på att de inte kan frysa kostnaderna för material och anställda.

Anna-Marie Lindkvist jobbar som förskolelärare på Musikanten, hon säger att kommunens beslut nu har tvingat dem att minska på antalet anställda. Det kan göra att det blir ännu svårare att hinna med att ta hand om alla barn på ett bra sätt:

– När får vi får mindre pengar så behöver vi dra ner och ta bort vuxenpersonal eller prioritera bort inköp av pedagogiskt material, säger Anna-Marie Lindkvist.

Enligt Anders Senestad som är ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Söderköping så är situationen inte lika illa för alla skolor, så som Anna-Marie Lindkvist beskriver det. Han menar att besparingar ofta drabbar de mindre verksamheterna hårdare än exempelvis kommunala verksamheter som har lättare att anpassa sig vid besparingar. Men att ge mer pengar till just enskild verksamhet med några få anställda är inte aktuellt menar han:

– Jag är väl medveten om att de mindre enheterna har det svårare än de större. Men lagen ger oss inte möjlighet att ge separata bidrag till enskilda verksamheter. Ge man mer pengar till någon måste man ge mer pengar till alla, säger Anders Senestad.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".