Arkivbild.
Östergötland

Vårdvalet stressar anställda

Flera sjuk- och distriktssköterskor har den senaste tiden hört av sig till sitt fackförbund och reagerat på en allt mer stressad och pressad arbetsmiljö. Det är efter att vårdvalet infördes i Östergötland för ett halvår som vårdpersonalen nu börjar uppleva en tuffare arbetssituation.

– Personalen uttrycker en oro eftersom de har blivit tillsagda att lägga i från sig vissa saker som man är skyldiga att göra egentligen, säger Ingmarie Pettersson på Vårdförbundet.

I september förra året införde landstinget vårdvalet och östgötarna får sen dess själv välja vilken vårdcentral de vill tillhöra. Samtidigt ändrades förutsättningarna för länets vårdcentraler eftersom man nu ska försöka locka till sig nya vårdtagare.

För att kunna konkurrera om patienterna handlar det om att vara tillgänglig, exempelvis genom att ha generösa telefontider och personalen får då prioritera bort andra sysslor berättar Ingmarie Pettersson på Vårdförbundet.

– Framförallt så är det den här tillgängligheten i telefon man vill uppnå.

Vårdförbundet i Östergötland har de senaste veckorna fått flera signaler från sina medlemmar på länets vårdcentraler som inte mår bra. Vårdvalet har enligt facket fått chefer att tänja på gränserna för att kunna ha de bästa erbjudandena och utbuden. Det man har märkt av i verksamheten är att hemsjukvård och förebyggande vård har fått stryka på foten och målen om tillgänglighet får därför inte bara konsekvenser för personalen.

– De svagare grupperna, känner vi får stå tillbaka för det här, säger Susanne Augustsson på Vårdförbundet.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".