Östergötland

Stark kritik mot kulturutredning

Norrköpings symfoniorkester, Östgötateatern och Östgötamusiken är kritiska till den utredning som tittat på hur det offentliga stödet till länets kulturliv ska fördelas i framtiden. Flera kommuner och landstinget riktar också kritik mot förslaget.

Utredningen ska ligga till grund för de beställningar som gäller scenkonstverksamheten för 2011 och framåt. Utredaren Sven Nilsson, tidigare kulturchef i Norrköping, ville se en större mångfald och ett bredare kulturutbud i länets samtliga kommuner efter den kartläggning han gjorde. Det ska ske genom att omdisponera resurer från de fyra kulturinstutionerna Östgötateatern, Norrköpings symfoniorkester, Östgötamusiken och Vadstena-akademin.

Huvudmännen landstinget och Norrköpings kommun stödjer inte det förslaget och anser att studien inte lyckats presentera en långsiktigt plan för scenkonstlivet.

Sven Nilsson anser också att Östgötamusikens verksamhet skulle utredas ytterligare, något som bestämt avvisas av Linköpings kommun. Östgötamusiken anser att studien inte är opartisk med tanke på Sven Nilssons tidigare koppling till länet, samt att den innehåller sakfel och felaktiga påståenden.

De övriga kommuner som svarat ger sitt stöd till utredningen förutom Boxholm och Vadstena som har invändningar.

Ett förslag om att symfoniorkestern borde få fler ägare stöds av landstinget, Norrköpings kommun och Norrköpings symfoniorkester, SON, som ser det som ytterst angeläget.

Vadstena-akademin tycker att utredningen ger en rättvis bild av deras verksamhet och ser både fördelar och nackdelar med en eventuell flytt av kansliet till Vadstena.

I april ska ett förslag vara klart och sedan ska huvudmännen regionförbundet Östsam, som i det här fallet representerar landstinget, Norrköping och Linköpings kommun, ta beslut hur länets kulturliv ska se ut och utvecklas i framtiden.

Maria Turdén
maria.turdén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista