Therese Andersson (t.v.) och praktikanten Emelie Moberg.
LINKÖPING

Tjejjouren chattar på kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen. Tjejjouren Beata i Linköping kommer att uppmärksamma detta genom att ha sin chatt öppen i tolv timmar, för att unga tjejer ska kunna höra av sig och prata.

– Många tjejer som vänder sig till oss pratar om olycklig kärlek, självdestruktivitet, problem med vikt, mobbning och sexuella trakasserier. Vi får många relationsfrågor, men det är också unga tjejer som kontaktar oss efter att ha blivit utsatta för en våldtäkt till exempel, säger Therese Andersson som arbetar volontärt med tjejjouren.

Chatten är vanligtvis öppen fyra timmar i veckan, men idag kommer Therese Andersson och de andra volontärerna chatta extra länge, i tolv timmar. De flesta som hör av sig är mellan 14 och 26 år och chatten har visat sig vara ett effektivare sätt att nå ut än enbart via telefon.

– Vi hade inte så jättemånga tjejer som ringde men visste att behovet nog var ganska stort. Då tänkte vi att vi måste göra något för att hamna på de arenor där ungdomarna är och att chatten kan vara ett bra forum. Så vi startade den för två år sen och fick mycket mer kontakter. Det är kanske lite lättare att skicka iväg en fråga än att lyfta en telefonlur och ringa.

Tror du att ni kommer nå ut till fler efter den här dagen?
– Ja, min förhoppning är ju det. Vi kommer att synas på lite olika ställen – vi har satt upp ganska mycket reklam för vår jour på skolor och andra ställen där ungdomar är.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista