Cecilia Karlsson, Upplev Norrköping, Margareta Nilsson, Söderköpings turistbyrå och Göran Trysberg, turistchef i Valdemarsviks kommun. Foto: Viktor Levander/SR.
Östergötland

Skärgården marknadsförs på båtmässa

När den stora båtmässan tjuvstartar idag, finns tre skärgårdskommuner från Östergötland med på mässgolvet. För Valdemarsviks kommun är mässan inte bara en möjlighet att locka turister.
– För att överleva måste vi bli fler och turismen är då ett sätt, säger turistchef Göran Trysberg.

På båtmässan fanns i dag representanter från de tre östgötska skärgårdskommunerna Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik för att skärgården. I år delar man montern med tre kajakföretag. Gunvor Larsson som hyr ut kajaker i Tyrislöt, säger att paddling har blivit allt populärare.

– Det är fler typer av människor såsom familjer med barn vågar sig ut i kajak, berättar hon.

Samtidigt kan det uppstå friktion när allt fler turister ska dela skärgården med de bofasta. Gunvor Larsson har fått en del klagomål från öbor.

– Exempelvis att man har varit iland och eldat, man får heller inte ta drivved vilken kan vara väldigt lockande, säger hon.

Calle Hamilton som är skärgårdsutvecklare i Östergötland, menar å sin sida att det inte finns någon risk för överexploatering.

– Östergötlands skärgård är väldigt tom på folk även mitt i sommaren. En krock mellan turister och de som lever och bor i skärgården, det kommer vi inte att se på många år, säger Calle Hamilton.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista