Kinda/Ydre

Varg spårad i södra länsdelen

Mycket tyder på att en ny varg kommit in i länet och vandrar i Kinda och Ydretrakterna.  Djurägare uppmanas av länsstyrelsen att öka tillsynen av sina tamdjur.

Länsstyrelsen uppmanar alla som vistas i området att rapportera till länsstyrelsen om man ser varg eller spår efter djuret.

Iakttagelser så sent som i torsdags styrker teorin om att varg kan finnas i den södra länsdelen. Länsstyrelsen har haft två rovdjursspårare och kvalitetssäkrare ute vid Tidersrum söder om Kisa för att undersöka spåren efter ett större hunddjur. 

- Och de bedömde det som att rörelsemönster och allt tyder på att det är ett vargspår, säger Thomas Modin som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Östergötland.

Skulle det vara en ny varg då som kommit in i Östergötland?

- Ja, det får man nog räkna med.  För den varg som var radioförsedd och uppehöll sig i Finspångstrakten i höstas har vandrat ut ur länet och radiosändaren har tystnat. Så man får nog räkna med att detta är en annan varg.

I torsdags morse kom ett tips om en varg som setts springa över riksvägen vid Tidersrum söder om Kisa. Thomas Modin uppmanar nu djurägare i Kinda och Ydre kommuner att öka tillsynen av sina tamdjur och även se över sina stängsel.

Statligt bidrag till nya stängsel för att hålla vargen borta finns dock inte att få för östgötarna, säger Thomas Modin. 

- Jordbruksverket har fördelat sina resurser efter rovdjursförekomsten i landet. Och då har vi kammat noll i den förteckningen i år.

Tips från allmänheten om flera iakttagelser av varg i länet välkomnas av länsstyrelsen.

- Det är ju länsstyrelsens roll att inventera rovdjursföreskomsten i länet och rapportera det till Naturvårdsverket. Så rapporter om iakttagelser är vi tacksamma för, säger Thomas Modin.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista