ödeshög

Lukt avslöjar soteld

Ett tecken på att soteld startat är att det börjar lukta "gammal smedja" utanför huset. Det säger räddningschef Hans Felixon i Ödeshög, där räddningstjänsten senast i går kväll ryckte ut på en soteld.

Soteld förekommer oftare när det är kallt ute och många eldar hårdare och mer i sina spisar och vedpannor. Dessutom har höjda el- och oljepriser gjort att fler idag eldar med ved, säger Hans Felixon.

Och är man ovan vid vedeldning så kan soteld uppstå i skorstenen. Det är gamla avlagringar från en osotad skorsten som fattar eld när hettan blir för hög på grund av att man eldar för hårt.

Vid larmet igår kväll i Ödeshög så hann brandkåren fram innan soteld verkligen uppstått. De boende i fritidshuset hade känt en lukt av brand som de reagerade på och ringde efter räddningstjänsten.

- Det tycker vi var bra, säger Hans Felixon.

Brandmännen rengjorde skorstenen. Senare ska en sotare besiktiga och godkänna eldstaden. I rutinerna ingår att man skickar ner en kamera i skorstenen för att se så det inte finns sprickor i murstocken och i dess kanaler från eventuellt flera eldstäder i huset.

Ett tips från Hans Felixon om hur man eldar rätt är att ha bra drag - men om det börjar brinna för häftigt och man misstänker att en soteld kan vara på gång så ska man strypa lufttillförseln.

En speciell doft hör ofta till en soteld.

- Det luktar gammal smedja utomhus. Det känner vi direkt när vi kommer till platsen, säger Hans Felixon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista