finspång

Vänsterpartiet på egna ben i valet

Ett klart och tydligt "nej". Så lyder svaret på frågan om Vänsterpartiet i Finspång tänker gå till val tillsammans med de fyra borgerliga partier man regerat tillsammans med sedan sommaren 2008.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka styrs ju Finspång av en ovanlig koalition. Den borgerliga alliansen med fyra partier regerar tillsammans med Vänsterpartiet.

Men i höst finns inga planer hos Vänsterpartiet på att gå till val tillsammans med den borgerliga alliansen.

- Vi har diskuterat frågan och kommit fram till att vi ska ha vår egen valrörelse, säger Conny Lindgren, som är kommunstyrelsens talesman för Vänsterpartiet.

Varför har ni fattat det bestlutet?
- Därför att vi vill föra fram våra frågor och inte behöva jämka oss.

Conny Lindgren tror att valrörelsen blir urvattnad om (V) inte får chansen att driva sina egna frågor utan anpassa sig till den borgerliga alliansen. De frågor som skiljer partierna åt handlar framför allt om privatisering och kommunalt entreprenörskap, menar han.

Det var under våren 2008 som samarbetet mellan de styrande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Finspång började knaka i fogarna och slutade med att (V) bytte sida och inledde ett samarbete med de fyra borgerliga partierna.

Det hela ledde till maktskifte mitt under pågående mandatperiod och satte punkt för ett över 80 år långt socialdemokratiskt styre i kommunen.

(V) har meddelat alla övriga partier i kommunen om sitt beslut, men vill inte säga att man bryter förbindelserna med de borgerliga.

Kan det bli aktuellt med ett nytt samarbete med (S) efter valet i höst för (V):s del?
- Det får vi se efter valet. Det har ju förändrats en del inom socialdemokratin också. Vi håller möjlighterna öppna

Men då vet inte väljarna vad de röstar på riktigt om de röstar på (V)?
- Ja, de vet att de röstar på (V) i Finspång och det vi står för.

Men ni vill inte tala om nu, inför valet, om ni kommer att samarbeta åt vänster eller höger?
- Nej!

Lotta Karlsson
lotta.m.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".