1 av 2
2 av 2
Jan Karlsson. Foto: Louise Andrén Meiton/SR.
fotboll

Optimism inför allsvenskan

Till helgen startar allsvenskan i fotboll, och trots lågkonjunkturen räknar över 70 procent av klubbarna med ett bättre ekonomiskt resultat i år jämfört med i fjol.

Detta visar en undersökning som Ekot gjort. En av dem som tror på ett bättre år är Jan Karlsson, vd för Örebro SK.

– Min känsla är att lågkonjunkturen är på väg att ebba ut. Man kan skönja en tillförsikt på marknaden, om vi nu bara snackar om Örebroregionen, som är mycket större än den var tidigare. Den har ju vi nytta av också givetvis, säger Jan Karlsson.

Klädda i mössa, vantar och fleecetröjor tränar Örebros A-lag i kylan. Om bara några dagar börjar årets säsong. Vd Jan Karlsson är alltså optimist och räknar med att göra en vinst som är större än de 3,2 miljoner som klubben tjänade i fjol.

Det är inte bara Jan Karlsson i Örebro som är optimist, alla allsvenska klubbar har svarat på vår enkät och 70 procent tror på bättre ekonomiskt resultat i år.

Revisionsfirman Deloitte undersöker varje år fotbollsklubbars ekonomi, både internationellt, och i Sverige.

Torbjörn Westman, revisor på Deloitte, är förvånad över att så många klubbar tror på bättre ekonomi. Han säger också att mycket bygger på att det går bra på fotbollsplanen.

– Man får inte tappa det sportsliga ansvaret. Har man satsat på ett antal spelare och att bygga upp en organisation för att exempelvis komma ut i Europa och sedan inte lyckas, då är det svårt att svänga om på en kort period, säger Torbjörn Westman.

En förklaring till optimismen kan vara att bättre resultat inte betyder vinst. För sex allsvenska klubbar gjorde förlust i fjol. Störst förlust av de klubbar som rapporterat gjorde Halmstad: minus nio miljoner kronor.

Inför den här säsongen har klubbar tvingats säga upp både kanslipersonal och spelare för att minska sina kostnader.

AIK:s vd Annela Yderberg kan se tillbaka på 2009 som extremt framgångsrikt sportsligt sett, AIK vann både cupen och allsvenskan.

Ekonomiskt däremot gick AIK back med sex miljoner kronor.

AIK räknar med ett bättre resultat i år, med chans att tjäna stora pengar på spel i Europa men Annela Yderberg uttrycker en fotbollsklubbs dilemma. Kostnaderna är desamma oavsett hur bra ett lag spelar, hyra för arenor och löner och så vidare.

Men intäkterna kan däremot variera rejält beroende på hur många som lockas att se matcherna, och om en spelare kan säljas dyrt.

– Vi har väldigt trögrörliga kostnader och lättrörliga intäkter. Om de sportsliga framgångarna uteblir viker intäkterna rätt snabbt, säger AIK fotbolls vd Annela Yderberg. 

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se 

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se 

Victoria Gaunitz, research
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista