Läsarbild: Inger Axelsson
östergötland

Snön inte alltid orsak till takras

Omkring 110 tak har rasat under vintern fram till förra torsdagen och flera personer har skadats. Men det är inte snön som är den egentliga boven i dramat. Det visar en kartläggning som Sveriges tekniska forskningsinstitut har gjort.

– Det har gjorts en europeisk studie, sammanställd av Lunds tekniska högskola, och där kunde man konstatera att 75 procent handlade om felräkning eller felaktigt utförande på byggplatsen. Bara i en procent av fallen var det för mycket snö, mer snö än vad normen anger, säger Carl Johan Johansson, bygg och fastighetsexpert på Sveriges tekniska forskningsinstitut.

– När vi tittar på vinterns ras tror jag att vi kan dra liknande slutsatser, det är inte snön som är den egentliga orsaken till att det rasar. Utan det är så att snön avslöjar brister, det kan vara briser av olika slag, det handlar om slarv och det handlar om okunskap och det kan också handla om dåligt underhåll, en korrosion i en ståldetalj, röta i en trädetalj eller något annat material- och komponentfel.

Enligt kartläggningen har inga betongtak rasat, utan tak gjorda av trä och stål. Bland de byggnader som har drabbats finns tre skolor. Det framgick idag under ett möte mellan flera myndigheter och miljöminister Andreas Carlgren.

– Det är helt enkelt inte acceptabelt att viktiga byggnader som i många fall allmänheten förutsetts kunna gå in tryggt i, ändå har haft tak som rasat, säger Andreas Carlgren.

Han vill nu ställa högre krav på byggherrarna och har uppdragit Boverket att kartlägga taken i Sverige.

– Det blir tydligare kontroll på att byggherren gör rätt och det blir också tydligare kontroll av att byggherren och de som kontrollerar tak har rätt kunskaper.

– I dag har vi också sagt är att vi ger från regeringens sida inom kort ett särskilt uppdrag till Boverket för att tillsammans med övriga myndigheter redovisa behov av åtgärder.
 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista