1 av 2
Östgötatrafikens styrelseordförande bjöd vännerna och familjen på match till logen på Nya parken. Foto: Christina Turesson/SR
2 av 2
Göran Ekdahl.
Östgötatrafiken

Familj och vänner bjöds på fotboll

Östgötatrafikens styrelseordförande Göran Ekdahl bjöd både familj och vänner på gratis matcher och mat i bolagets loge på Nya parken i Norrköping. Det visar SR Östergötlands granskning av Östgötatrafiken.

När han konfronteras med uppgifterna blir han upprörd.

– Det här vet du är ett jävla skit alltså. Jag har aldrig haft något syfte att sko mig på det här. Det kan jag garantera dig, säger han.

Östgötatrafikens två loger i Cloetta center i Linköping och på Nya parken i Norrköping kostar företaget över en och en halv miljoner kronor. I logerna har Östgötatrafiken haft möten där chefer, anställda och inbjudna gäster bjudits på middagar, alkohol och matcher.

Enligt Östgötatrafikens policy ska logerna användas för att bjuda in utomstående för att exempelvis föra dialoger om kollektivtrafik. Men vid två tillfällen förra året bjöd styrelseordförande Göran Ekdahl in sin familj och vänner till logen på Nya parken i Norrköping.

– Det är min fru som var med och i övrigt är det människor som jag har i min vänkrets, säger han.

Först efter att vi begärt ut gästlistan, flera månader efter besöken, ska Göran Ekdahl själv betala notan. Men enligt honom har besöken handlat om representation.

– Grunden var ju att logen stod tom. Kan jag erbjuda människor att komma dit och vi har en information om vår verksamhet och samtidigt kan se matchen så bedömde jag att det var positivt för bolaget också.

Vad pratade ni om i samband med det här mötet?
– Jag tänker inte gå in på det i detalj. Men jag kan säga att det är samma information som jag ger i olika grupper jag träffar. Det var en allmän information om Östgötatrafiken och kollektivtrafiken.

Information som dina vänner och familj inte kände till?
– Det är faktiskt så att även om man råkar var bekant med mig kan man ha olika samhällsfunktioner som gör det intressant för bolaget att vi lämnar information även till dem.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista