östergötland

"Inte konstigt samarbeten bryts"

Att partier som idag samarbetar i kommunpolitiken väljer att göra en egen valkampanj är inte konstigt. Det menar statsvetaren Elin Wihlborg på Linköpings universitet. På det här viset får partierna lättare fram sina åsikter och värderingar och har lättare att förhandla när de har en egen linje.

– Det är ju grunden eftersom det är partierna vi röstar på och inte de koalitioner som biladas. Varje parti strävar efter att få egen majoritet och då gäller det att driva en egen valkampanj, säger Elin Wihlborg till Sveriges Radio Östergötland.

Den senaste tiden har vi hört i radion om Miljöpartiet i Vadstena som idag samarbetar med Kristdemokraterna, Folkpartiet och Vänsterpartiet och Vänsterpartiet i Finspång som styr kommunen tillsammans med den borgerliga alliansen.

Först efter valet kommer de båda partierna avgöra om och i sådant fall vem de ska samarbeta med.

Det kommer även bli lättare för väljaren när partierna gör en egen valkampanj menar Elin Wihlborg. Eftersom partierna kommer att avkrävas svar i en rad frågor kommer väljaren att se vad partierna har för åsikt och i vilka frågor som partierna tycker lika eller olika.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista