1 av 3
Cloetta center. Foto: SR Östergötland
2 av 3
Göran Ekdahl.
3 av 3
Paul Håkansson.
Östgötatrafiken

Bankdirektörer fick gratis sprit

Östgötatrafiken har bjudit anställda och besökare på alkohol i bolagets idrottsloger. När tre bankdirektörer bjöds in till logen i Cloetta center i Linköping bjöd Östgötatrafiken på gratis sprit. Detta trots att policyn säger att all representation ska vara alkoholfri.

– Det finns riktlinjer och det är landstingets representationsregler som gäller, säger Göran Ekdahl, styrelseordförande för Östgötatrafiken.

Huvudregeln är att all representation ska vara alkoholfri enligt landstingets representationsregler. Så har inte riktigt varit fallet i de här logerna?

– Jag har inte varit med där det har förekommit alkohol, utan bara öl och kanske i något fall något vinglas. Det gäller i vår representation i bolaget överhuvudtaget. Men visa mig gärna att vi har bjudit på starksprit. För det ska inte förekomma.

Men kvittona från logerna berättar något helt annat. När Göran Ekdahl och den tidigare vd:n Leif Johanson bjöd in tre bankdirektörer till logen i Cloetta center dukades det upp både Jägermeister, starköl och vin.

– Det är ett misstag i så fall, säger Göran Ekdahl.

Östgötagötatrafiken ska följa landstingets regelverk för representation. Huvudregeln är att all representation ska vara alkoholfri. Något som nuvarande vd:n Paul Håkansson är välbekant med.

– Jag har den uppfattningen att det enda jag kan tänka mig är att vid enstaka tillfällen bjuda på vin till maten. I övrigt får våra affärsrelationer eller våra medarbetare betala själva, säger Paul Håkansson.

Men vår granskning visar att alkohol serverats även efter att Paul Håkansson tillträtt som vd.

– Det här har skett utan mitt tillstånd och jag kommer att göra ett löneavdrag för detta omgående, säger han.

Du visste inte om det?

– Nej, jag ser allvarligt på det. Våra bestämmelser är oerhört klara. All alkoholförtäring kräver mitt godkännande.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista