Foto: Anders Wiklund/Scanpix
norrköping

Nu gäller det att rusta för vårflod

Plusgraderna blir allt mer frekventa och det är mycket snö som ska smälta borta, vilket gör att risken för översvämningar är överhängande. I Norrköping har man därför förbett sig på det värsta.

I Norrköping så har man förberett sig, säger Bertil Wildt Persson som är säkerhetschef i Norrköpings kommun. Man tänker framåt i tiden och har beredskap om det blir stora vattenmängder som frigörs samtidigt, med översvämningar och andra problem.

– Vi vill informera allmänheten dels om vad vi som kommun och andra berörda gör, och dels vad allmänheten själv kan göra för att förhindra skador som blir av vatten i första hand, säger Bertil Wildt Persson.

Många brunnar för avrinning ligger under is just nu och kommunens entreprenörer vill ha allmänhetens tips om var det finns stora vattensamlingar, berättar Johan Lewander på tekniska kontoret:

- Ju mer ögon som finns, som kan tipsa om vatten som står på gator och vägar, så är det bra!

Jessica Gredin
jessica.gredin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".