Östgötatrafiken

"Logerna känns tveksamma"

Östgötatrafiken drog in busslinjen mellan Österbymo och Eksjö och sparade omkring en halv miljon. Att bolaget satsar på två loger på två idrottsarenor i länet känns tveksamt, säger Inga Arnell-Lindgren, kommunstyrelsens ordförande i Ydre kommun.

- Så lägger man ned landstingets insats på busstrafiken mellan Österbymo och Eksjö då blir jag också lite tveksam för där fattas det knappt 600 000 kronor, säger Inga Arnell-Lindgren.

Som vi tidigare har rapporterat kostar Östgötatrafikens loger på Cloetta center i Linköping och Nya parken i Norrköping över en och en halv miljon kronor bara i hyror under fem år. Räknar man med utgifter för mat och alkohol blir kostnaden högre.

I logerna har Östgötatrafiken haft möten där chefer, anställda och inbjudna gäster bjudits på middagar, alkohol och matcher. Bland annat har Östgötatrafikens styrelseordförande Göran Ekdahl bjudit in sin familj och vänner till logen - något som han först nu, flera månader efter besöken, ska betala.

Enligt Östgötatrafiken, som till 58 procent finansieras av skattemedel, är logerna ett sätt att marknadsföra bolaget och kollektivtrafiken. Men bland ägarna känns satsningen tveksam.

- För mig så ser jag spontant inte att behovet av en loge skulle förekomma och serveringen av alkohol i kommunala sammanhang är inte lämpligt, säger Åke Lust, tillfälligt kommunalråd i Motala.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".