motala

Fängelse för grova narkotikabrott

Uppdaterad 16.30
Det blev långa fängelsestraff för de fem män som åtalats för grova narkotikabrott efter ett tillslag i Motala i höstas. Fängelsestraffen varierar från två år och åtta månader till fyra år och två månader.

– Tingsrätten har lagt lite för stor vikt vid att narkotikan hade låg renhetsgrad, man har dragit ner straffet onödigt mycket, säger Tomas Persson, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Renhetsgraden på den beslagtagna narkotikan uppgick till 11 procent amfetamin, vanligtvis uppgår halten amfetamin till mellan 20 och 40 procent i missbrukarledet. Att narkotikan inte varit tillräckligt rent har tingsrätten tagit fasta på i dagens dom, och sänkt straffet från vad som brukar vara normalt i fall rörande grova narkotikabrott.

Ligan avslöjades under hösten i Motala. "Ögonen är här", stod det i ett sms som en av de dömda männen skickade till sina kamrater, när han upptäckte att polisen spanade på honom. Men samtidigt pågick omlastningen av narkotikan, ligamedlemmarna ansåg att det var försent att avbryta.

Några dagar senare, 26 oktober i höstas, på en gata i Motala kommer det rätta ögonblicket för polisen att slå till. I en trädgårdshäck hittades tre kilo amfetamin.

Fem män, samtliga från västra länsdelen, dömdes i dag till fängelsestraff av tingsrätten i Linköping. En 29-årig man får fyra år och två månaders fängelse, två män döms till fyra års fängelse vardera, en 24-årig man får ett treårigt fängelsestraff. Den yngsta av de fem i ligan, en 21-åring, får två år och åtta månader.

Tänker du överklaga?
– Jag överväger, men har inte bestämt mig än. Jag har svårt att tänka mig att mina motparter är helt nöjda med utgången. De har förnekat allihop, jag har svårt att tro att samtliga fem tycker det är ok, säger Persson.

Det kan bli en vända i hovrätten?
– Det kan det mycket väl bli.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".