Östgötatrafikens loge i Cloetta center i Linköping. Foto: Jimmy Calmerberg/SR
Östgötatrafiken

Vd vill häva logekontraktet

Uppdaterad: 16:48
Östgötatrafiken ska nu försöka säga upp avtalet om logen i Cloetta center. Men företaget har bundit upp sig på ett femårigt kontrakt på totalt över en och en halv miljon kronor i hyra.

– Den samlade budgeten för bolaget är ansträngd, jag ser över alla kostnader, säger Paul Håkansson. De kostnader som är avvecklingsbara kommer jag att avveckla, det gäller bland annat loger.

Vad är din syn på logerna?
– Jag recenserar inte styrelsens beslut som togs innan jag blev vd, säger Håkansson.

Det var dåvarande vd:n Leif Johansson som skrev på hyreskontrakten på loger både på Cloetta center och Nya parken. Hittills har logerna kostat Östgötatrafiken över 680 000 kronor, men avtalet för logen i Linköping går ut först 2013. Varje år kostar den 300 000 kronor bara i hyra.

Men sedan Paul Håkansson tillträdde som vd i oktober förra året har logen på Nya parken sagts upp. Nu vill han även säga upp logen i Cloetta center. Orsaken är kostnadsskäl.

– Antingen använder vi den tills hyresavtalet går ut, annars lämnar vi tillbaka den eller att något annat företag som är intresserad att övertta den, säger Paul Håkansson.

Om man lyssnar på det här, och tycker att det här är en konstig investering som Östgötatrafiken gjort?
– Jag ser över alla kostnader i det här bolaget inför framtiden. Man ska veta att allt vi gör, gör vi för att utveckla kollektivtrafiken. Men i det ingår att vi har representation med till exempel våra entreprenörer. Någon gång per år eller vartannat år kan jag tänka mig att bjuda på vin till maten i ett sådant sammanhang, säger Paul Håkansson.

Så här säger landstingsrådet Marie Morell (M) om Östgötatrafikens idrottsloger och att bolaget bjudit anställda och gäster på alkohol.

- Det här är något som får diskuteras bland oss ägare men också i styrelsen. När det gäller just logerna så är det ju inget som vi ägare vare sig har varit med och bestämt om tidgare eller kommer att bestämma om hurvida man ska ha i fortsättningen eller inte.

Hur reagerar du som ägare att det dricks starksprit och att Östgötatrafiken betalar notan?
- Som ägare förutsätter man att man följer de regler som är uppsatta och där är det ju att hålla sig till de regler som finns inom exempelvis landstinget. Där har vi inte tillåtit alkoholhaltiga drycker utan medgivande av landstingsdirektören. Motsvarande gäller ju att man måste ha godkännande av vd i Östgötatrafiken.

Tycker du att man ska lägga pengar på loger?
- Jag kan inte svara på om det är rätt eller fel, den bedömningen måste man få göra i styrelsen.

Kan Göran Ekdahl sitta kvar som styrelseordförande för Östgötatrafiken?
- Det vill jag inte kommentera, det tycker jag är för tidigt att utttala sig om och det kan jag inte ha någon kommentar om i dag.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista