östergötland

Konst från Nationalmuseum till länet

Östergötlands länsmuseum i Linköping och Konstmuseet i Norrköping är aktuella för att få ta hand om konst, när Nationalmuseum i Stockholm ska renoveras.

Birgitta Castenfors är samordningschef på Nationalmuseum och hon berättar att man redan nu har uppdrag att jobba regionalt med hela landet, någon som blivit ännu mer aktuellt nu i samband med renoveringsplaneringen:

– Vi har varit runt och träffat en otroligt stor mängd muséer, vi har varit i norr och söder, öster och väster, och pratat med muséer och hört vad de vill ha ut av oss, säger Birgitta Castenfors.

Hon kan i nuläget inte konkret säga vad för sorts eller ens hur mycket konst som kommer att placeras ut i landet, så långt har man inte kommit i planeringen än. Men klart är att vissa föremål är för värdefulla för att flyttas och kommer att få vila sig från åskådare under en period.

2013 är det tänkt att renoveringen ska starta, och enligt den senaste ombyggnadsplanen ska Nationalmuseum kunna öppnas för besökare redan hösten 2015 igen. Men det innebär inte att alla föremål som placerats ut i landet, bland annat då troligtvis på Östergötlands länsmuseum i Linköping och Konstmuseet i Norrköping, omedelbart kommer att dras tillbaka till Stockholm, säger Birgitta Castenfors:

– Det här blir ju någonting som också fortsätter efter renoveringsperioden, då vi sparkar igång ett nytt och mer omfattande regionalt samarbete.

Marie-Louise Kristensson
marie-louise.kristensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista