1 av 2
Peter Waldemarsson visar festivalens katalog
2 av 2
Tonsättaren Gustav Mahler
Norrköping

Festival med Mahlers alla symfonier

Norrköpings symfoniorkester ska medverka i den Mahler festival som pågår i Stockholm. Det är Kungliga Filharmonikerna som står bakom satsningen där tonsättaren Gustav Mahlers alla symfonier ska framföras. Det är första gången i historien som Mahlers tio symfonier spelas i följd.

– Att Stockholms konserthus väljer att göra så här är ju häftigt och en enorm anspänning och att vi har möjlighet att få vara med är vi väldigt glada över säger Peter Waldemarsson chef för SON.

Den österriskiska tonsättare och dirigenten Gustav Mahler föddes för 150 år sedan och det firas över hela världen.
Men extra mycket i Stockholms konserthus där man förutom konserterna även kan ta del av en Mahlerutställning.

Mahler hann skriva nio symfonier innan han dog 1911. Den ofullbordade tionde symfonin hittades efter hans död.
Mahlers verk är omfattande och kräver många musiker, solister och körer.
Norrköpings symfoniorkester kommer att spela symfoni nummer 7 i E-moll.

– Vi får förstärka orkestern för Mahler skrev för stor orkester och det är väldigt stort allting berättar Peter Waldemarsson.

Förutom Filharmonikerna deltar sju gästande nordiska orkestrar i festivalen som startade den 10 mars och pågår i tolv dagar med ett stort intresse från publiken.
Den 17 mars kommer SON att inta scenen i Stockholms konserthus men redan ikväll och på fredag går det att lyssna till Mahlers symfoni nr 7 här i länet något som rekommenderas av Peter Waldemarsson.

– Det är en värld av klanger och det är bara att luta sig tillbaka och ta in. Det är maffigt om jag får uttrycka mig så.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".