1 av 2
2 av 2
Sylvia Rydström, informationschef Östgötatrafiken.
ÖSTERGÖTLAND

Var fjärde pendel ställdes in

Buss- och tågresenärer i Östergötland har drabbats hårt av inställda turer den här vintern. Siffror som Östgötatrafiken har tagit fram visar exempelvis att vart fjärde pendeltåg ställdes in under februari och att antalet inställda bussturer under årets två första månader har fyrdubblats jämfört med förra året.

- Det är en jättestor skillnad mot tidigare. I februari 2009 hade vi 14 inställda turer på pendeln i februari i år hade vi 522, säger Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken.

Nära 2000 bussar ställdes in under årets två första månader vilket kan jämföras med 500 turer samma period förra året.

Dag Hilmart är en av länets många resenärer, som drabbats av föreseningar och inställda turer:

– För dåligt, tycker jag. Man tycker att de borde kunna förutse sånt här bättre. När det varit sånt här väder, så borde man kunna sätta in mer resurser.

Skulle du vilja ha kompensation för den här perioden när det har varit många förseningar?
– Ja, man tycker ju att de kunde ta lägre priser, speciellt om tåg blir inställda som folk ska med. Nån form av kompensation borde ju vara möjlig.

I januari och februari i år har 722 tåg av lite mer än 4300 avgångar ställts in vilket kan jämföras med knappt 50 turer samma period förra året. Vad gäller busstrafiken har nära 2000 bussar ställts in under januari o februari i år vilket visserligen är knappt en procent av det totala antalet avgångar, men samtidigt fyra gånger fler inställda turer jämfört med för ett år sen.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".