Annika Snell med sonen Felix. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
norrköping

Frågetecken kring allergimärkning

Hamburgerkedjan McDonalds blev i början av året allergicertifierade av Astma- och allergiförbundet, något som används flitigt i marknadsföringen. Men det är ingen garanti för att allergiker riskfritt ska kunna äta på Mcdonalds, något som Annika Snell från Norrköping fick erfara när hon besökte en Mcdonaldsrestaurang med sin glutenintolerante son.

Från McDonalds har Annika Snell fått reda på att personalen inte tvättar händerna mellan hanteringen av vanligt hamburgerbröd och glutenfritt bröd. Det glutenfria brödet rostas dessutom i samma brödrost som det vanliga brödet. För vissa glutenintoleranta kan det räcka för att bli dålig, vilket det gjorde för Annika Snells 3-årige son:

– Jag valde att beställa en glutenfri lilla menyn åt min son eftersom han inte kan äta gluten och så blev han dålig i magen på kvällen, rejält dålig, berättar hon.

Frågan är då vad allergicertifieringen egentligen garanterar? Enligt Ingalill Bjöörn, förbundsordförande på Astma- och allergiförbundet, handlar det om att kunden ska kunna få rätt information:

– Meningen är att det ska bli mycket, mycket bättre. Fler ska kunna äta på restaurang och få den information man behöver och bra bemötande, säger Ingalill Bjöörn.

Karolina Cederhage, informatör på McDonalds huvudkontor, säger att kunden själv måste ta ett stort ansvar:

– Vi ansvarar för att ge information om vad maten innehåller och hur vi tilllagar den och det gör vi genom att besvara de frågor gästerna har. Men baserat på det så måste alltid gästen sedan avgöra om de kan äta den maten. I en restaurangmiljö så kan man inte garantera att någonting är fritt från något annat, säger Karolina Cederhage.

Det är en förklaring som Annika Snell tycker är märklig:

– I och med att jag beställer en glutenfri hamburgare så innebär det ju att han inte kan äta gluten. Jag tycker inte att jag ska behöva precisera det noggrannare.

Som kompensation för det inträffade har Annika Snell blivit erbjuden värdecheckar på Mcdonalds:

– Så de kanske jag kan ge bort till någon annan som vill gå dit och äta, men jag hade hellre tagit en bra ursäkt och en blomma.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".