Östergötland

Inget sommarlov för lärare

Vi kräver att få bestämma över lärarnas arbetstider. Det skriver 198 skol- och utbildningschefer från hela landet i en debattartikel i Dagens Nyheter idag. Två av dem som skrivit under är Gösta Högberg barn- och utbildningschef i Boxholm och Ingela Appelsved, utbildningschef i Mjölby kommun med ansvar för bland annat gymnasie- och vuxenutbildningen.

– Jag vill att det ska finnas fler möjligheter för skolan, för verksamheten och för medarbetaren, säger Ingela Appelsved.

I dag har lärarna så kallad ferietjänst som innebär att personalen följer elevernas läsår med bland annat sport- höst och sommarlov. Men de chefer som skrivit debattartikeln i Dagens Nyheter idag vill istället att lärarna där det behövs ska jobba 40 timmars arbetsvecka med 5 veckors semester för att kunna utgå från elevernas behov av stöd och undervisning. Varje skola ska själv bestämma om lärarnas veckoarbetstid. Ingela Appelsved ser exempelvis ett behov av att ändra arbetstidsavtalet för viss vuxenutbildning som inte följer läsåret på samma vis som grundskolan. Det måste finnas en flexibilitet menar Ingela Appelsved.

– Vi har ett uppdrag att anpassa utbudet efter vad medborgarna behöver och det gäller väl kanske även då tidsmässigt, så kanske vi måste erbjuda kvällsstudier. Det är kanske inte så lätt att göra det med de här arbetstidsbegränsningarna som vi har idag, säger Ingela Appelsved.

Bo Regnell som är ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Mjölby är dock kritisk till förslaget.

– Ja flexibiliteten kommer att minska så jag menar att det är professionen som ska avgöra de här frågorna, alltså läraren själv ska göra den bedömningen utifrån måluppfyllelse. Hur de når bäst måluppfyllelse och bäst resultat. För vissa lärare så är det säkert att ha 40 timmars vecka men för andra är det inte det. Utan när eleverna är på plats, det är då lärarna ska arbeta säger Bo Regnell.

Lisen Elowson Tosting
Lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista