Ungtjurar hålls inomhus hela livet

Trots att djurskyddslagen säger att alla djur skall har rätt att leva sina liv så naturligt som möjligt så tillåter samma lag att det står tusentals ungtjurar inomhus hela livet tills dom slaktas.
Enligt LRF´s ordförande i Östergötland Anders Johansson så handlar det om ekonomi och säkerhet. Tjurarna står ofta i såkallade bås där de inte har mer rörelsefrihet än att de kan lägga sig ner och flytta sig lite från sida till sida. Det händer också att de står i boxar ihop med andra tjurar. Djurskyddslagens första paragraf när det gäller djurstallar säger: utrymmena skall utformas så, att djuren kan bete sig naturligt. Men i elfte paragrafen finns ett undantag för tjurar som alltså gör att de ofta blir uppstallade på samma plats hela livet tills de slaktas. Anledningen till undantaget i lagen är att tjurar ofta blir besvärliga och aggresiva då det blir könsmogna. Ekonomi och säkerhet går alltså före djurens behov. Anders Johansson säger också att arbetsmiljöfrågan för lantbrukaren är en orsak till att djuren hålls uppstallade hela livet inomhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".