Jordbruksministern kan tänka sig lagöversyn

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist vill inte kommentera morgonens nyhet om att tiotusentals tjurar får stå uppstallade inomhus från födsel till slakt trots att djurskyddslagen säger att alla djur ska ha rätt att leva sina liv så naturligt som möjligt. Men om lagen inte är tillräcklig ska den åter ses över, lovar hon.
När lagen skrevs om förra året var en av förändringarna just att den skulle omfatta alla djur. Ändå är tjurarna fortfarande ett undantag. Men huruvida det är bra eller dåligt vill alltså jordbruksministern inte uttala sig om. De ansvariga myndigheterna följer faktiskt lagen som säger att tjurar är undantagna regeln att få vara utomhus. Det finns flera anledningar till att tjurarna inte får komma ut. De kan bli besvärliga och aggresiva då de blir könsmogna och därmed en säkerhetsrisk för människor som går in i hagar och för lantbrukarna som sköter djuren. Men det här är också en ekonomisk fråga. Ungdjur som släpps på bete rör sig mycket och gör då av med mycket energi, vilket ökar kostnaden för foder som i sin tur ger ett högt pris för köttet. Ekonomi och djurskydd krockar alltså med varandra, men det tycker inte jordbruksministern. Ann-Christin Nyqvist säger att det inte är hennes roll att känna till exakt vad som är bra för djuren, men om lagen inte är tillräcklig skall den åter ses över.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".