Östergötland

Nytt tåg visades upp på Tjustbanan

Ett av de fyra nya tågen till Tjustbanan har nu anlänt till Östergötland. I helgen provkördes tåget för första gången mellan Linköping och Västervik.

- Den gick bra. Det var representanter från Banverket med och en speciell konsultfirma som jobbar med tågsäkerhetssystem. Vi mätte så vi fick mottagning utmed hela sträckan och allting fungerade som det ska så det ser väldigt bra ut, säger Henric Landell, projektledare på tillverkaren Bombardier, som var med på premiärresan.

Det rör sig om totalt fyra nya tåg av typen Itino som nu ska rulla på Tjustbanan. Motorvagnarna byggs av Bombardier i Tyskland och i fredags rullade det första tåget in i Sverige. I slutet av april ska alla fyra tågen vara levererade. Men det dröjer innan resenärer får åka med dem.

- Nu är det utbildning för förarna som väntar och sedan är det utbildning också för de som ska underhålla tågen, säger Henric Landell.

Någon gång innan sommaren är de tänkt att de nya tågen ska tas i tjänst, samtidigt som tågtrafiken ska återöppnas på Tjustbanan. De nya tågen är bland annat utrustade med handikapptoalett och första klass avdelning.

Tjustbanan har under lång tid varit drabbad av inställda turer bland annat på grund av fordonsproblem och i dag är tågtrafiken helt inställd och ersatt med buss.  Men om de nya tågen verkligen innebär slutet för tågproblemen på Tjustbanan är för tidigt att säga.

- Det blir alltid nånting som man inte kan förvänta sig. Det är därför vi gör den här utbildningen på fordonet och sedan har vi också med tekniker med från Tyskland som åker upp. Om det är så att det blir fel på tåget så ska vi snabbt kunna reparera det och få ut tåget i trafik igen, säger Henric Landell.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se