Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Motala

Delade åsikter om vattenskotrar

Diskussionerna om vattenskoteråkningen i Varamon i Motala har tagit fart igen. Idag ska kommunstyrelsen ge tummen upp eller ner för att tillåta åkning i delar av området.
– Jag tycker inte om det, det låter om dem, men det är också en säkerhetsaspekt, vi väntar bara på att det ska hända något, säger Åke Hellman, boende vid Varamon.

Frågan om att tillåta vattenskoteråkning i Varamon är ett gammalt ärende som först väcktes 2004. Men reglerna är snåriga och hos länsstyrelsen, som tar det slutgiltiga beslutet, har frågan legat på is under flera år i väntan på att rättsläget ska klarna.

En av dem som är för ett skoterområde är Jan William som arbetar på Motala Båtvarv som bland annat säljer vattenskotrar. Han tror att motståndet delvis beror på psykologi.

– Man har en bestämmelse om att man inte få åka överallt, då måste åkningen innebära någonting negativt. Ser man en skoter ute på sjön, då får man uppfattningen att den där gör nog något olagligt, säger Jan William.

Idag ska kommunstyrelsen ge sin åsikt i frågan till länsstyrelsen, och det lutar åt ett nej. De kommentarer som kommit in till kommunen från allmänheten är övervägande negativa, och Saab underwater systems som har verksamhet i området, säger också nej.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista