Foto:Hasse Holmberg/Scanpix
Östergötland

LRF-avdelning vill utrota vildsvin

Vildsvin är ett hett ämne när LRF i länet håller förbundsstämma i kväll. LRF:s lokalavdelning i Bankekind, utanför Linköping, går så långt att den föreslår att alla vildsvin som inte finns i hägn ska utrotas.

– Det vore inte dumt om vi kunde göra det, nu tror jag väl inte att vi kan lyckas med det. Vi får vara glada om vi lyckas få ner vildsvinsstammen istället, säger Britt- Marie Gustafsson, som är ordförande i Bankekinds LRF-avdelning.

Är det här en provokation då?

Det är lite provokation, ja, säger Britt-Marie Gustafsson.

Vildsvin har varit ett återkommande ämne på Lantbrukarnas riksförbunds, LRF: s förbundsstämmor i Östergötland de senaste åren. Men de åtgärder som vidtagits tycks inte ha hjälpt mot vildsvinens utbredning. Till dagens förbundsstämma i Linköping har fyra nya motioner från skilda håll i länet kommit in om att begränsa vildsvinsstammen.

– Motionerna kommer från olika håll i Östergötland och vi ser allvarligt på det från LRF: s sida. Men vi ser att vi inte utnyttjat alla möjligheter som finns än inom nuvarande regel- och lagstiftningar, säger Peter Borring, länsordförande i LRF i Östergötland.

Lantbrukare Britt-Marie Gustafsson i Bankekind menar att många i trakten är rejält upprörda över vildsvinen. Därför kom den provokativa motionen om utrotning av djuren till.

– När jag letade efter material för det här så såg jag att jordbruksverket har diskuterat det här med totalutrotning och även andra myndigheter. Så vi är inte helt ute och reser. Andra ser också problemet. Om LRF ligger på lite extra så kanske vi kan få igenom lite mer, säger Britt- Marie Gustafsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista