Foto:John Amis/Scanpix
Östergötland

Billigare vaccin kan ge fler skydd

I höst ska alla flickor i årskurs fem och sex vaccineras mot livmoderhalscancer och nu står det klart att den centrala upphandling som gjorts i landet lett till att vaccinet blivit hela 80 procent billigare än vad som tidigare förutspåtts.

Nu finns det pengar över av de medel landstinget redan fått för vaccineringen, pengar som landstingets läkemedelssamordnare Mikael Svensson ska börja räkna på.

– Det vi behöver göra lokalt är att ta fram ett bra underlag och titta på hur många tjejer som finns i respektive årskull som då potentiellt inte är vaccinerade. Som vi också gör beräkningar på och tittar på kostnader för att inkludera ytterliggare årskullar i en sådan här vaccinationsdrive, säger Mikael Svensson.

Vaccinet skyddar mot två typer av hpv-virus som kan utvecklas till livmoderhalscancer. För att det ska ge ett fullgott skydd är det viktigt att flickan som tar vaccinet inte har varit sexuellt aktiv innan hon får sprutan. Mikael Svensson menar att många kan ha blivit utan vaccin eftersom den nationella upphandlingen tagit tid. Han vill därför inte utesluta att fler än femte och sjätte klassare skulle behöva få vaccinet.

– Det är inte en fråga för mig att svara på, mer en politisk- och resursfördelningsfråga. Men det var en tid sedan som beslutet av socialstyrelsen togs. På sätt och vis kan man säga att någon eller några årskullar har blivit tappade på vägen i samband med detta eftersom det dragit ut på tiden med den här nationella upphandlingen. Det är klart att vi måste titta över det här och hitta bästa möjliga lösning, säger Mikael Svensson.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".