Foto:Anders Lindström/SVA
Östergötland

Fladdermöss i länet kan bära på antikroppar mot rabies

Antikroppar mot rabies har hittats hos fladdermöss i Skåne, inget djur har dock påträffats i området med själva viruset i sig. Professor Anders Hedenström från Östergötland som arbetar vid Lunds universitet, säger att det troligen finns fladdermöss med rabies-antikroppar i Östergötland också.

– Det vet man inte än eftersom de här proverna kommer från Skåne. De här flyttande arterna finns även i Östergötland och jag skulle inte bli förvånad om det finns i Östergötland också, säger Anders Hedenström, professor i teoretisk ekologi vid Lunds universitet.

Det är vattenfladdermöss som befunnits bära på antikroppar mor rabies, och Anders Hedenström är inte förvånad över fynden i Skåne. Det bekräftar det man redan förmodat, säger han.

– Fladdermusrabies finns ju i fladdermuspopulationer världen över och man har hittat det i våra grannländer; Finland, Danmark, Tyskland och Polen så det var ganska väntat att det skulle finnas hos svenska fladdermöss också, säger Anders Hedenström.

Vidare säger han att det inte finns anledning till någon större oro efter fynden.

– De här fladdermössen som har antikroppar för rabies som man nu har hittat de smittar inte oss. Utan det är bara om man har en rabiessjuk fladdermus som kan smitta om man blir biten eller får in saliv i ett sår eller så, säger Anders Hedenström.

Skulle man hitta fladdermöss på sitt lantställe framåt våren, så bör man veta att djuren är fridlysta och att de bara får röras om de måste flyttas. Då bör handskar användas rekommenderar Anders Hedenström.

– Det är väl lämpligast att ha handskar, i alla fall om den lever eftersom de då kan bitas.

Tror du att det här kan komma att spridas till andra djur?

– Nej det tror jag inte för just fladdermusrabies är inget problem på andra håll i världen där det är vanligt bland fladdermöss. Andra däggdjur har en annan typ av rabies, en annan form av rabies, säger Anders Hedenström.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista