Norrköping

Kritik mot behandlingen av de hemlösa

Uppdaterad 15.30
De hemlösas situation i Norrköping ska granskas av Socialstyrelsen. Anledningen är att myndigheten har fått in anmälningar som beskriver de bostadslösas utsatthet.

Brevskrivarna tar upp hur de hemlösa hanteras av kommunen berättar inspektör Lena Olsson. Den senaste månaden har Socialstyrelsen fått reaktioner om de hemlösas situation i Norrköping.

I anmälningarna står det bland annat om hemlösa som inte har någonstans att ta vägen efter att Ria byrån stängt klockan tolv på dagen. De bostadslösa får tillbringa dagarna i affärscentrum eller utomhus och nätterna i bästa fall i trappuppgångar. Anmälarna anser att situationen är under all kritik och önskar att Socialstyrelsen omgående tar tag i ärendet.

Socialstyrelsen anser att anmälningarna är så allvarliga att de nu vill ha svar från kommunen om hur de jobbar med personer som saknar tak över huvudet. Myndigheten vill även veta hur kommunen jobbar framåt för att bostadslösa ska kunna få ett mer permanent boende.

– Vi har begärt ett yttrande vad kommunen har för policy när det gäller hemlösa, säger Lena Olsson.

Vad kan det leda till?

Vi kan ge kritik men vi har inga åtgärder att ta till när det gäller någon form av bestraffning utan vi kan kritisera om vi tycker att det finns skäl till det berättar Lena Olsson.

Men socialchefen i Norrköping håller inte alls med om att kommunen gör för lite för de hemlösa.

– Jag är lite förvånad över den kritiken, det är ett väldigt prioriterat område för socialnämnden att arbeta med hemlösa och vräkningsförebyggande arbete överhuvudtaget. Men vi ska naturligtvis svara socialstyrelsen och beskriva vårt arbete, säger Margareta Öst, socialchef i Norrköping.

Håller du med anmälaren som säger att situationen är under all kritik?

– Nej det gör jag inte, jag menar att vi har alltid möjlighet att erbjuda tak över huvudet till dem som så önskar och vill. Vi har väldigt många olika boendeformer för personer som inte har egen lägenhet, säger Margareta Öst.

Lisen Elowson Tosting
lisen.tosting@sr.se