1 av 2
Tess Åstrand, Viktoria Alström och Louise Persson i Åtvidaberg hoppas få kommunalt sommarjobb
2 av 2
Östergötland

Kommuner satsar på feriejobb

Flera kommuner i länet väljer i år att satsa extra på att skapa sysselsättning för ungdomar i sommar. Det visar den enkät som de flesta av Östergötlands kommuner svarat på. Kommunerna erbjuder fler feriepraktikplatser jämfört med förra sommaren och för gymnasieelever kan sommarpraktiken betyda mycket.

– Jag tycker att det är jättebra att man kan få chansen att få sommarjobb och ha det i tre veckor och tjäna lite pengar. Sen är det synd att de inte har råd att ha mer än femtio platser.

Femtio platser finns det att söka i Åtvidaberg som på grund av ekonomiska skäl inte erbjudit några feriejobb sedan 2007. I år är dock läget annorlunda.

– Vi har tyckt att det är en viktig fråga så att nu hade vi möjlighet att göra det ekonomiskt också så då satsar vi på det här säger, Kerstin Skarin, kommunens personalchef.

Ett feriejobb ersätter inte en vanlig anställning och gäller för ett par veckor. Ungdomarna får runt 50 kronor i timmen för att hjälpa till i kommunernas verksamheter. Motala storsatsar med en feriebudget på 1,5 miljoner kronor vilket är fem gånger så mycket jämfört med förra sommaren. I Mjölby har man avsatt 450 tusen kronor vilket är en fördubbling mot föregående år. 18-åriga Viktoria Alström tror att ett feriejobb kan få betydelse längre fram när det är dags att söka jobb.

– Gör man ett bra jobb då så är det lättare för framtiden och så, säger Viktoria Alström.

Att satsningar hänger ihop med att det är val i höst tror inte Åtvidabergs personalchef Kerstin Skarin är den främsta anledningen till att kommunerna lägger mer pengar på sommarplatserna i år.

– Jag tror att det här hade kommit i år oavsett om det är valår eller inte för man tycker att ungdomsarbetslösheten är en viktig och prioriterad fråga, säger Kerstin Skarin.

Maria Turdén
maria.turdén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista