Fredrik Sandberg / SCANPIX
Östergötland

Skabb har blivit vanligare i länet

Tidigare har parasiten då och då spridits på äldreboenden och orsakat epidemier. Nu ser man en ökning under en längre period hos alla åldersgrupper.

– Skabben har ökat och det har nog skett i alla åldersgrupper, säger Birgitta Stymne.

Birgitta Stymne, verksamhetschef och överläkare på hudkliniken i Östergötland säger vidare att en av anledningarna är att vi reser allt mer.

Skabb som är en smittsam hudåkomma orsakas av ett kvalster, ett spindeldjur på knappt en halv millimeters längd gräver gångar under huden som oftast ger kraftig klåda över hela kroppen.

För de flesta är sjukdomen ofarlig men för till exempel äldre personer, som river sönder huden när de kliar sig, kan den bli allvarlig om såren infekteras.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Fakta om skabb

Smittan sker genom direkt, nära hudkontakt. Risken att smittas vid tillfällig kroppskontakt är liten. Inkubationstiden är 2-10 veckor, symptomen kommer senare. Symptomen är svår klåda, främst på kvällar och nätter. Komplikationer kan uppstå om rivsår till följd av kliande blir infekterade.

Ett fåtal får eksemliknande utslag - en allergisk reaktion mot skabbdjuret. Diagnosen bekräftas genom skabbgångar i huden, och att man hittar skabbdjur. Behandling sker med skabbmedlet Tenutex.
Källor: Smittskyddsinstitutet, Egenvårdsguiden (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".