Jonny Haag, tränare vid fotbollsgymnasiet i Norrköping. Foto: Jakob Kindesjö/SR Östergötland
Norrköping

Fotbollsskola hotas av nedläggning

Riksidrottsförbundet vill lägga ner flera idrottsgymnasier med riksintag bland annat fotbollsgymnasiet i Norrköping. Orsaken är att utbildningarna inte levererat tillräckligt med elitspelare.

- När vi tittar på de rapporter som vi får in från fotbollsförbundet så är det inte ens en handfull spelare som har gått ut de här gymnasierna, säger Maja Uebel, chef för idrottsutveckling på riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundets förslag är att flera av riksidrottsgymnasierna för fotboll, ishockey och simning läggs ner. Bland annat på grund av att utbildningarna inte levererat tillräckligt med elitspelare.

- Jag tror för fotbollens del så har de själva flaggat för att de har ett behov av att certifiera ett antal regionala gymnasier för att just kraftsamla kring sina elitklubbar, säger Maja Uebel.

En annan anledning att lägga ner utbildningarna är att de haft för många lokala sökanden och för få tjejer. I Norrköping har fotbollsgymnasiet funnits sedan 1993 och där är uppfattningen en helt annan.

- Tittar man på dem som spelar i juniorlandslag nu så går nästan samtliga på någon typ av fotbollsgymnasium. Den typen av träning som eleverna får hos oss är jätteviktig eftersom vi jobbar mycket mer med individuell träning och teknikbitar som man kanske inte hinner jobba så mycket med i klubbarna, säger Jonny Haag, tränare och samordnare på fotbollsgymnasiet i Norrköping.

Hur har det gått för eleverna här i Norrköping?
- Vi tittade på det för några år sedan och då var det över 80 priocent som spelade i division två och 20 procent som spelade i superettan och allsvenskan. Så jag tycker ändå att det är ganska hyfsat.

Att utbildningen inte levererar så många manliga elitspelare beror på att många av klubbarna tar hand om talangerna själva.

- För det handlar väldigt mycket om pengar i framförallt herrfotbollen. Får jag 5 000 i månaden av en allsvenskklubb plus hyra och mat så går jag dit, förklarar Jonny Haag.

Vad skulle konskevensen bli om ni fick lägga ned utbildningen här?
- Jag tror det blir en sämre nivå totalt sett och att vi tappar lite om vi inte får hit något annat istället. Nu finns det ju förslag att det ska bli ett regionalt gymnasium istället här i Norrköping och det kan ju bli en bra ersättning i så fall, säger Jonny Haag.

I augusti ska frågan om framtiden för riksidrottsgymnasierna upp till beslut.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Jenny Hellström, SR Sjuhärad
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista