Foto: Elisabeth Dalziel/Scanpix
ödeshög

Extra möte om vindkraften

Frågan om vindkraftens vara eller inte vara i Ödeshög har varit infekterad en längre tid. Idag höll kommunstyrelsen ett extra möte för att försöka sätta ner foten och börja fatta beslut i frågan.

Vindkraftens vara eller inte vara är en stor och het fråga för många i Ödeshög, berättar kommunstyrelsens ordförande Magnus Oscarsson (KD). Det finns många som vill bygga ut och de som inte vill bygga alls, och alla vill påverka och jobbar aktivt för sin ståndpunkt:

– Och någonstans mitt emellan där ska vi försöka hitta någon form av linjer och det kan jag säga, att det har inte varit och är inte enkelt. Det är tufft att vara politiker när man känner att så mycket står på spel, konstaterar Magnus Oscarsson.

Kommunstyrelsen tog på extramötet idag beslut i en antal principfrågor, bland annat att vindkraftverken bör placeras minst 1 000 meter från en fastighet och aldrig närmare än 500 meter. Man beslutade även att bullernivån vid en tomtgräns inte får överstiga 40 decibel.

Frågan har en längre tid nu rört upp heta känslor i Ödeshög med omnejd. De mest högljudda motståndarna till etableringen är föreningen Rättvis vind, men efter kommunstyrelsens möte idag är föreningens ordförande Hans Ström försiktigt positiv:

– Något åt det hållet är det ju, att det börjar närma sig att man är i rätt riktning och börjar ta hänsyn till oss som eventuellt blir grannar med vindkraftverk, säger Hans Ström.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista