1 av 3
Sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset säger upp sig på grund av förlängda arbetstider. Foto: Lovisa Gelin/SR
2 av 3
Erica Hansson nattsjuksköterska på Vrinnevisjukhusets medicinklinik
3 av 3
Kristina Wibeck, verksamhetschef på medicinkliniken
Norrköping

Sjuksköterskor säger upp sig

Uppdaterad 16.30
Nästan en tredjedel av nattsjuksköterskorna på Vrinnevisjukhusets medicinklinik i Norrköping har sagt upp sig. Landstingsstyrelsen har beslutat att öka arbetstiden för de nattarbetande sjuksköterskorna på medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Det känns jättetråkigt. Det handlar om alla vi som arbetar, som har trivts så bra, det har fungerat så väldigt bra för oss på medicinkliniken, inga långtidssjukskrivningar, bra kompetent personal och patientsäkerheten har varit väldigt hög. Jag ser att det kan komma att bli brister inom det framöver, säger Erica Hansson, nattsjuksköterska på Vrinnevisjukhusets medicinavdelning.

Heltid för en nattarbetande sjuksköterska inom landstinget är 34 timmar. Men för ett antal år sedan då det var brist på nattsjuksköterskor på Vrinnevisjukhusets medicinklinik slöts ett avtal som innebar att de arbetade 26 timmar med bibehållen heltidslön. Men nu vill landstingsstyrelsen alltså ha upp arbetstiden från 26 till 34 timmar för att spara pengar.

– Att arbeta flera nätter är jobbigt och sliter på kroppen. Det blir tungt och man klarar inte av det helt enkelt rent fysiskt, säger Erica Hansson.

8 personer av de 27 nattsjuksköterskorna på medicinkliniken har sagt upp sig till följd av beslutet, Erica Hansson är en av dem som överväger att söka sig efter annat jobb.

– Kommer man inte fram till en kompromiss eller en lösning som är godtagbar och acceptabel så kommer jag inte vara kvar. Jag är övertygad om att det är fler med mig som tänker lika och då kommer vi allihop att se oss om efter något annat, säger Erica Hansson.

Många som arbetar på medicinkliniken har flera års erfarenhet, när man nu måste rekrytera in ny personal finns en viss oro.

– Ja på kort sikt, att vi nu rekryterar nya sjuksköterskor och kanske behöver dubbla en del nattlinjer för att man kanske inte har så hög kompetens. Men på lång sikt så hoppas vi att vi har nya människor som arbetar och har skaffat sig samma höga kompetens, säger Kristina Wibeck, verksamhetschef på medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista