Östergötland

Alla partier inte välkomna i skolan

Det varierar mycket mellan länets gymnasieskolor om politiska partier får komma och informera inför valet. Det här visar en undersökning som Sveriges Radio Östergötland har gjort.

I Motala har kommunen tidigare bara låtit riksdagspartierna informera eleverna, men hur man gör den här gången är ännu inte klart.

– Jag vet inte riktigt vad som kommer att gälla. Det kanske finns skäl att ta upp den här frågan till prövning igen, säger Patrik Hjalmarsson, administrativ chef på bildningsförvaltningen i Motala.

Har Motala kommun någon policy vilka partier som får komma till skolorna?
– Nej, Motala kommun har ingen uttalad policy i den här frågan. Utan det är rektorerna som ska ta ställning till den frågan.

Sveriges Radio Östergötland har ställt frågan om hur Östergötlands kommuner ställer sig till politisk information i skolan inför årets val. Det visar sig då att möjligheten att ta del av politisk information inför valet skiljer sig mycket åt beroende på var i länet man går i skolan.

I Ödeshög bjuds samtliga partier som kandiderar till kommunvalet in till en paneldebatt för skolungdomarna. I Åtvidaberg är riksdagspartierna välkomna till skolan i en debatt och får även ha bokbord. I Finspång har man ingen klar linje, men frågan diskuteras.

I Motala finns främst två skäl till att det bara är riksdagspartierna som har fått komma till gymnasieskolorna vid tidigare val. Det ena är att det av tidsskäl är svårt att hinna med alla de partier som kandiderar till riksdagen det andra är av ordningsskäl.

– När främlingsfientliga partier kommer till skolan kan det uppstå bråk, demonstrationer och motdemonstrationer. Det kan vara av sådana skäl som har gjort man inte velat släppa in alla partier, säger Patrik Hjalmarsson.

I dag sitter Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Motala. Hur tänker ni då inför det här valet?
– Vi har inte bestämt oss än. Vi får väl se vilken ställning vi tar. Det kanske blir så att man bestämmer sig för att inte bjuda in några partier överhuvudtaget.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista