Norrköping

Dyr rekordvinter för kommunerna

Uppdaterad 14.45:
Det börjar vara dags att betala notan för årets snöröjning och i flera kommuner kan kostnaderna fördubblas. Norrköpings kommuns merkostnader uppgår till 50 miljoner kronor.
– Jag är inte förvånad över det höga beloppet, eftersom vi haft en extrem vinter, säger Mattias Ottosson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Vad säger du till de som är missnöjda med snöskottningen?
– Man ska ha förståelse för att det varit extremt, man kämpar dagligen för att hitta lösningar. Nu får vi hoppas att våren kommer snabbt, säger Ottosson.

Enligt Norrköpings kommun uppgår kostnaden enligt följande:

  • Halkbekämpning av vägar, gator, parker med mera uppgår till 12 miljoner.
  • Lagning av beläggningar och kantstenar i trafikmiljö: 13 miljoner kronor.
  • Skottning av tak: 10,5 miljoner kronor.
  • Snöröjning och halkbekämpning av ytor som tillhör kommunens fastigheter: 4 miljoner kronor.
  • Reparationsåtgärder som orsakats av vattenskador: 10 miljoner.

Det är inte bara Norrköpings kommun som får gräva djupt i plånboken efter rekordvintern. En rundringning till länets samtliga kommuner som nyheterna har gjort, visar att de flesta kommunerna drar över sin snöbudget kraftigt.

I Linköping beräknas kostnaden till 28 miljoner kronor jämfört med 12 ett normalår. Ydre, Ödeshög, Kinda kommer att få betala dubbelt så mycket som normalt, och i Söderköping och Ödeshög kan kostnaden land runt tre gånger det normala.

Frågan är nu var pengarna ska tas - i flera kommuner hoppas förvaltningarna på extratillskott från politikerna, men i bland annat Kinda och Ödeshög kan bland annat asfaltsunderhållet komma att få stryka på foten.

I Norrköping säger Mattias Ottosson att det finns pengar i budgeten för att täcka merkostnaden.

– Det kommer inte att påverka skola och vården, säger Ottosson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista