norrköping

Riktlinjer för politisk information

I Norrköping finns nu riktlinjer för hur den politiska informationen i kommunens skolor ska utformas, 13 punkter ska hjälpa skolorna.

– Vid förra valet rådde mycket oklarheter, skolorna efterfrågade en del riktlinjer från kommunen. De politiska partierna undrade också om de skulle vara med i debatter med till exempel Sverigedemokraterna. Till årets val ska vi ha gått igenom den här frågan lite mer ordentligt, säger centerpartisten Karin Jonsson i Norrköping.

I Östergötland skiljer det sig åt hur skoleleverna får information från partierna i valet. En del bjuder in samtliga partier, andra utesluter vissa. Men det är få östgötska kommuner som har en policy som skolan kan luta sig emot.

Men i Norrköping bestämde politikerna i veckan om 13 punkter som ska hjälpa skolorna att fatta beslut om hur informationen ska utformas. Bland annat står där att det är skolans ledning som beslutar om politiska partier ska få tillträde till skolan, och om så är fallet ska alla partier som kandiderar till kommun- landstings- eller riksdagsval få delta.

– Jag tycker att alla ska få komma hit, det är bra att vara allmänbildad och veta vad folk står för, säger en elev på De Geer-gymnasiet som SR Östergötland träffar.

En del rektorer på skolor runt om i landet har valt att utesluta främlingsfientliga partier som de anser kan kränka vissa elever med sina åsikter men den metoden tror inte centerpartisten Karin Jonsson på.

– Nej, man kan inte göra det. Det är upp till eleverna att sålla vad partierna tycker och tänker. Man ska värna om att vi har en yttrandefrihet, säger Jonsson.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".