östergötland

Östgötakommuner om politisk information

I Östergötland skiljer det sig åt hur eleverna får information från partierna i valet. En del skolor bjuder in samtliga partier, andra utesluter vissa. Få östgötska kommuner har en policy som skolan kan luta sig mot. Här har vi sammanställt de svar vi fått i vår kartläggning.

Norrköping: Gymnasienämnden antog i veckan ett policydokument med riktlinjer för politisk information i de kommunala skolorna (se separat artikel).

Linköping: Kommunen följer de regler som Sveriges Kommuner och landsting formulerat. I korthet betyder det att rektorerna har ansvaret för verksamheten på skolan och att kommunen gör åtskillnad mellan att verka i skolan och att medverka i skolan. Om politiska partier bjuds in så ska alla partier behandlas på ett objektivt sätt. Skolornas gymnasiechefer är överens om att det vore olyckligt om önskemål från extrema och främlingsfientliga partier att få komma till skolan skulle leda till en generell restriktiv inställning till att låta politiska partier verka i skolan.

Motala: Har inte tagit något beslut ännu, tidigare år har representanter för alla riksdagspartier bjudits in till skolorna.

Ydre: Kommunen anordnar en för alla registrerade partier gemensam debatt strax före valet.

Boxholm: Kommunen planerar tillsammans med rektor och berörda pedagoger hur information om och eventuellt av de politiska partierna ska organiseras. Eventuellt deltagande av de politiska partierna är alltså en del av det ordinarie pedagogiska arbetet. Om partier bjuds in, ska samtliga partier bjudas in.

Mjölby: På grundskolorna är det upp till varje rektor vilka föreningar/politiska partier som får komma till skolan, det beror bland annat på hur evenemanget passar in i den övriga planeringen/verksamheten. Generellt sett ska ingen utestängas.

Finspång: För närvarande finns inga fastställda regler för vilka partier som får komma till skolorna och informera inför valet. Frågan diskuteras i kommunfullmäktiges presidium samt i demokratiberedningen men något beslut har ännu inte fattats.

Ödeshög: Kommunen har policyn att bjuda in de partier som kandiderar i kommunvalet. Samtliga partier inbjuds vid ett och samma tillfälle för en paneldiskussion. Tillställningen leds av lärarpersonal men de flesta frågorna kommer från eleverna.

Vadstena: Har inte fattat något beslut ännu. Barn- och utbildningsförvaltningens ledningsgrupp avvaktar Skolverkets information i april.

Kinda: Gymnasieskolan bjuder in de politiska partierna till en informations- och en debattdag. Kommunen avvaktar dock Skolverkets kommande rekommendationer i frågan.

Åtvidaberg: Riksdagspartierna är välkomna till skolan för en debatt och arrangera ett bokbord.

Valdemarsvik: Har inte svarat.

Söderköping: Har inte svarat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista